Category Archives: My Buddy Section

Tipu nak jaga ati atau jujur tapi menyakitkan?

Berikut adalah pemenang Comment Contest…

1st Prize

Sebenarnye kdg2 kite x sanggup nk lukakn hati seseorg, lebih2 lg org tu org yg kite sayang… tapi persoalannye, sanggupkah kiter tipu die? sesetgh org berpendapat x pe tipu sbb nak jage ati…tp, pernah x kiter terpkir implikasinye? setakat mane kiter bleh jage ati die? Berape lame penipuan itu bertahan? situasi menjage hati tu x lah bertahan sampai ke akhir hayat…bak kate pepatah, “sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua…” istilah tupai jatuh ke tanah tu membawa maksud, kesan dr pembohongan tu akan merosakkn diri kiter dan perhubungan kiter akhirnye…seperti kate2 “sebab pulut, santan binasa, sbb mulut badan binasa.”

Bile orang yg kiter tipu tu dah tau perkare sebenar, die akan bertambah sedih..lebih2 lg kalo pembohongan itu sudah memakan bulan atau tahun…waktu tu la kiter baru nk mintak maaf…tp si die sudah hilang kepercayaan sepenuhnye pade kite….seperti kate bidalan..” utk membina kepercayaan amatlah susah, ttp utk membinasaknnye hanyalah dgn sekelip mate.”

Dalam agama kiter juge ade mengajar…”berkate lah yg benar walaupun ianye pahit utk ditelan…” pade mulenye maybe die x leh terime…mule2 die akan kate, “nape die buat aku camni?” tp lame kelamaan die akan terfikir, “kenape die bgtau aku semua bende tu?” pada mase tu, ade 2 bende yg die akan pkirkn iaitu pembohongan kite dan kejujuran kite… dah tentu si die akan memandang kepada kejujuran kiter kerana kejujuran tu adelah satu sifat yang telah diajar oleh agamadan ape yg agama dh ajar adalah untuk kebaikan penganutnye… so, itulah sbbnye perlunye agama kepade setiap manusia kerana agama akan menjadi penyuluh dlm kehidupan kiter..agama sebagai panduan hidup kite…

Persoalan seterusnye, sanggup ke kite kehilangan org yg kite sayang kerane 1 penipuan yg kecil? sanggupkah kiter terime kenyataan bhw sidie sudah tidak percaye pd kiter? fikir2 kan…

Seseorang pernah berkate, “kumbang bkan seekor, bunga bukan sekuntum. tp jenis kumbang/bunga berbeza setiap satunye..x same”..so, peliharalah sebuah perhubungan itu dgn baik…btul x en.hafiz?

p/s: saye vote utk berlaku JUJUR…

2nd Prize

Saya berpendapat “its depends on situation”.. yerla kita x bole nk dengan slumbernya menipu or slumber papa jer membahayakan hubungan kita..

Pertamanya kalo kita decide untuk berlaku jujur pun, make sure kita tau bahawa si dia yg kita cinta ini mmg jenisnya boleh memahami dan menerima.. saya yakin kalo percintaan tu dah berusia panjang, kebiasaannya mmg kita dah tau sgt tentang pemikirannya.. tak pun kita mmg dah tau perkara-perkara yg sensitif dan bole mengguriskan hatinya..

Yg keduanya.. kita kene klasifikasikan kesalahan kita pada graf kemarahan (si dia) pada tahap yg mana.. cthnya.. 1:tahap x kisah..2:tahap boleh dimaafkan.. 3: tahap makan penampar jer.. 4: tahap cinta ini membunuhku.. jd saudara-saudari.. kalolah kesalahn yg kita lakukan just sekadar kesalahan normal seperti kebanyakan kaum adam lakukan terutamanya berkaitan ketepatan masa.. JUJUR kan sajalah.. dia taka marah punya.. yg biasanya kaum hawa PANAS giler biasanya soal pihak ketiga keempat or keberapantah yg membawa maksud KECURANGAN laa.. jd utk kes-kes tahap 5 nih.. saya memilih untuk jujur tetapi tidak menceritakan sepenuhnya.. itupun setelah saya yakin dan pasti bahawa saya mmg tidak akan mengulangi Dosa yg sama lagi.. maksudnya.. cukuplah sekadar kita meminta maaf dan menceritakan secara surface saja.. at least kalo si dia ada mendengar kabar-kabar dari seberang.. dh tentu dia x surprise dan dgn slumber mengatakan “i dah tau dah.. xperlaa.. i maafkan dia.. lg pun dia skang dah insaf..” jd yg tertuduh pulak dgn bersahajanya menyapa dan berkata..”kan i dah citer kat u dulu..”.. settle problem..

Yg ke 3 dan terakhir.. pastikan anda kenal diri anda..(ayat power ke tak).. bg saya kebanyakan pasangan yg membesarkan masalah dan seterusnya berakhir dgn hubungan yg tidak mesra ialah kesilapan menguunakan teknik memujuk yg betul (menggunakan mimik muka yg cute dan insaf).. kebiasaannya.. mereka ini lebih cenderung untuk menggunakan teknik melawan, menyalahkan org lain dan berakhir dgn kadar kegeraman dan kemarahan yang tinggi..

Jadi tuan-tuan dan pompuan.. conclusionnya..apa saja tindakan tuan/puan.. pastikan anda:
KENALI MASALAH DAN PARTNER ANDA..KEPADA YG TIDAK SUKAKAN RISIKO.. JGN MENIPU..!! GUNAKAN TEKNIK “MENUKAR HALUAN BICARA” ATAU TEKNIK “NTAH TAK TAU LA..U NI PANDAI2 JER”.. HEHEHEH.. THATS ALL BEBEH..!!

 

TQ kepada yg mengambil bahagian. Hadiah akan sampai ditangan pemenang tidak lama lagi..TUNGGUUUUUUUUUUUU!!!

Advertisements

To all beautiful ladies…

Barang yang ditunggu kini telah tiba….layari web dibawah.


Una seorang gadis cun yg aku kenal kat MMU dulu. Menjual produk2 utk golongan wanita yg dahagakan barangan berkualiti dengan harga yg berpatutan. Anda pasti tak menyesal berurus niaga dgn beliau.
P/S: Ini ialah iklan berbayar. To una: payment jgn lambat. Ngehehehee 😛

Kalo bosan, sila baca

Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK. YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni.

Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.


Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!!Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. 
Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.

 

Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

 

Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

 

Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.

 

Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah’flutterby’.

 

Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh. Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada.

 

Pakar dan doktor gigi mengesyorkanberus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketiki anda menggunakan flush tandas.

 

Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan 12345678987654321.

 

Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

 

Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan ‘octothorp’.

 

Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

 

Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.



Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

 

Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley’s gum.

 

Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

 

Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

 

Terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

 

Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

 

Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

 

Leonardo da Vinci jugamencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa (10 tahun untuk bahagian bibirnya sahaja).

90% dari pembaca (aku pon sekali) yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. So, disyorkan agar korang kalo ade masa terluang wat sikit kajian pasal fakta di atas.  


Akta 15: Perlembagaan Pekerja Sosial

Sepasang kekasih baru yang bekerja sebagai pekerja sosial.. Hamid dan Rosni selalu bersama walau kemana jua.. Suatu malam ketika mereka berdua keluar berdating…

Hamid : “Kita nak kemana nie?

Rosni : “Tak kisah la.. mana-mana pun boleh”

Hamid : “Apa kata kalau kita ke pantai..

Rosni : “Saya ok aje..”

Apabila sampai dipantai mereka berdua tidak keluar dari kereta.. merekahanya berehat sambil berbual-bual didalam kereta.. Mulanya berbual biasa.. lama-kelamaan.. Hamid meletakkan tangannya di paha Rosni.. nampaknya Rosni tidak membantah.. Beberapa minit kemudian.. Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci ke atas… Rosni masih tidak membantah… hinggalah akhirnya ketika Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci lagi.. Rosni berkata dengan sopan.. “Abang Hamid… ingatlah pada akta 15 dalam perlembagaan pekerja sosial” Setelah mendengarkan teguran Rosni itu.. Hamid terus menarik tangannya menjauhi Rosni.. walaupun sebenarnya dia tidak berapa ingat isi kandungan akta 15 itu..

Hamid : “Maafkan saya”

Rosni : “Tak apa”

Lalu mereka pulang… Di rumah.. Hamid terus masuk ke bilik dan membuka buku perlembagaan pekerja sosial dan mencari akta 15.. lalu dia membaca kandungannya… “Teruskan Usahamu.. Jangan lakukan Separuh Jalan Sahaja”


FIKIRKAN WAHAI MELAYU…

Lambang kemeLAYUan?“Semua etnik mencatatkan peningkatan pendapatan isi rumah dalam tempoh sama dengan bumiputera meningkat sebanyak 5.2 peratus setahun kepada RM3,156 sebulan, manakala isi rumah kaum Cina meningkat kepada kadar tiga peratus setahun kepada RM4,853 dan isi rumah India pada kadar 3.2 peratus kepada RM3,799.”
“Ketidaksamaan pendapatan purata antara bumiputera dengan kaum Cina terus bertambah baik dengan nisbahnya mengecil daripada 1:1.6 pada tahun 2004 kepada 1:1.5 pada tahun 2007. Ketidaksamaan antara kaum bumiputera dengan kaum India juga bertambah baik dengan nisbahnya menyusut daripada 1:1.27 kepada 1:1.2 pada tempoh sama.”
Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi

Statistik 2008
“Kaum Melayu merupakan kumpulan terbesar dalam senarai penduduk negara ini yang pendapatannya di bawah RM1,000 sebulan.”
“Seramai 497,800 isi rumah memperoleh pendapatan antara RM4,001 hingga RM5,000 pula dengan 254,700 daripadanya adalah Melayu, 166,600 (Cina), 44,800 (India), 6,900 (Kadazan), 200 (Orang Asli) dan 24,600 kaum lain.”
‘‘Sebanyak 235,300 isi rumah memperoleh pendapatan antara RM10,001 hingga RM20,000 dengan 85,700 adalah Melayu, 118,700 (Cina), 23,400 (India), 800 (Kadazan) dan 6,700 kaum lain,”
“Sementara itu, terdapat 49,500 isi rumah yang memperoleh pendapatan melebihi RM20,000 sebulan dengan 16,500 adalah Melayu, 27,900 (Cina), 3,600 (India) dan 1,500 dari kumpulan etnik lain.”
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk S. K. Devamany

Apa orang CINA fikirkan tentang orang MELAYU:

01. You MALAY call each other ‘BODOH‘ for fun, and too ‘BODOH’ to realize it’s an offensive word.
02. You’re the LAZIEST person on God’s earth.
03. Always update with “lagu-lagu A-minor”, “lagu-lagu rindu”and “wayang hindustani”.
04. Always give a very long honourable speech start from Duli YangMaha Mulia,Tan Sri, Puan Sri, YB-YB, Yang Berbahagia Datuk, Datuk-Datuk, Datin-Datin, Tuan Haji, Tuan Pengerusi Majlis.. and last sometime least….”rakyat jelata” sekalian…….”terlebih dahulu saya ingin membuka majlis dengan asalamualaikuwaramatulahiwabarakatu……”
05. Many Malay ended at “pusat pemulihan dadah” for common drug abuse.
06. “Air sirap” is the cheapest drink you can afford.
07. You like to tease and act perverted when someone with sexual appeal passing by.
08. You self proclaimed from a superior race (Arabs).
09. You love to eat, especially FREE FOOD.
10. Malay favourite quote = REZEKI JANGAN DI TOLAK.
11. Malay least favourite word = JANJI MELAYU.
12. Your girls got a mouthfull of chicken’s ass (loudmouths).
13. You can’t stand it and always keep on staring at someone who are better dressing / looking rather than your back-dated looks.
14. You wear your shirt more than 4 times before wash it.
15. You feel it’s not right to eat first before everybody gets their meal (while your meal is getting cold).
16. You got that annoying habit of wanting people to acknowledge you.
17. You know for the fact that you are superstitious (bomohs and dukuns).
18. You know for the fact that Malay jokes are decently lame and you always force yourself to laugh when other Malay joker telling their lame jokes.
19. You always try to take advantage on other people work..
20. You are trained to be a sweet talker.
21. You love to offer drinks to your boss while polishing his shoe.
22. You always pick on juniors.
23. You don’t care if everyone in your class/office know for the fact that you are lazy.
24. You are very protective on your seniority.
25. You are quite a slow thinker.
26. You prefer to borrow people’s stuff rather than buy it, but hardly return it back.
27. You also always use others property without asking permission.
28. Many of you are not sincere when making friend with non-Malays.
29. You always waste your time in the public phone talking about “janji-janji manis”, “omong- omong kosong”, “aku hidup dalam blues”, “Hindi superstar” and “cinta-sayang”. (these are direct quotes…)
30. Malay most popular ambition… * to the public = “ingin menjadi seorang insan yang berguna” * in reality = to be a clerk, despatch,factory worker
31. Gossip are number 1 favourite past time.
32. Malay favourite magazine are URTV, Mangga, Jelita, Remaja andVariasari.
33. Mark as “bangsa pendengki” by other race in Malaysia.

34. When someone giving a speech, a Malay usually will nod their head (kepala terangguk-angguk) not to show that they understand, but just simply to act that they understand in a serious manner.

35. Deep in the eyes of Malay, the meaning of “TERSIPU-SIPU BAHASA”and “MALU-MALU KUCING” are….. * GREAT APPETITE WITH A VENGEANCE.
36. Malay got less friend from other races because… * Malay are too proud of their own language which makes them stuck-up * Malay also ignore that other ethnic groups and foreign people are willing to learn to speak in Malay while got other knowledge in other language. (so now you know why this email is written in ENGLISH)
37. In Malaysia, people said “wear condom and don’t forget to take a bath with Dettol if you make love to a Malay”.
38. An example of a Malay with good grades =STRAIGHT C-MINUS
39. A Malay boss are known as intimidating his staff sexual harrasing & Blackmailing Welcome more family member and friends to join the company Corruption * Always bring company’s item home for personal use.
40. Malay, as the biggest population in Malaysia, are always feels threaten with the minority Christian in the country.
41. Malay chicks always dream to have sex with White Man but always ended get fuck by their own species. (Im sorry if this offended you,but it was a promise)
42. Most babies found in the bushes and dustbin are Malay.
43. Most adultery/incest cases are by Malay.
44. Most divorce cases are by Malay couple.
45. Most yuppie wannabes are Malay.
46. Malay man got the habit using sink/wash hand area to rinse andwash their penis mostly in their bathroom, hostel and also in thepublic toilet.
47. Malay love to make fun at people who use toilet paper to wipe ass because they love to touch their shit with their hand.
48. Malay knows that other races could not dare to eat Malay food not because of the spices but because the food was process by their ass-wiping-hand.
49. Malay use toilet paper in Malay restaurant / food court / warung to wipe customer’s mouth and hand.
50. A typical Malay ready-to-wear….. * a long, torn jeans, * a T-shirt * a pair of loafers
51. Malays can’t live without rice and chilli.
52. A Malay who check in a foreign hotel will cook their food inside the hotel room with water boiler and a portable mini cooker to save cost.
53. Malay knows their favourite fast food……KENTUCKY FRIED CHICKEN hot and spicy.
54. Malay will eat fried chicken and burger just like in the manner of eating rice with hand “one hand lean on the table, slouching head to the plate and other hand with finger close to each other to enter mouth”.
55. Malay toilet always smells like “petai”.
56. Malay love to remind people to have their morning shower butthey themself always ended up having a BO in the afternoon. (BO=body-odour)
57. Backstabbing are malay greatest asset.
58. Cheating in examination or test are heredity.
59. Malay favorite brand are G.A Blue Jeans, Lady-like Jeans, a fake Ray-ban.
60. Upper class Malay favourite brand are the cheapest Versace t-shirt, Malboro Classic sometimes fake sometimes not jeans, an oldfashion (erik estrada CHIPS) Ray-Ban glasses and a discount sales Mark and Spencer.
61. Weekend are racing paradise for “Mat Motor”.
62. Malay never learn to accept people’s opinion as a guide orchallenge.
63. You feel that you had to support Moslem terrorist just becausetheir are Islam and not because their are a serial killers.
64. Malay favourite living concept = BIAR PERUT KOSONG ASALKAN RUMAH CANTIK MACAM ISTANA.
65. The only musical instrument you can play is a GITAR KAPOK.
66. You Malay will pretend to ignore and deny that you are typical.
67. You MALAYS dreaming to become rich, but not by hard working or studying BUT with ALL KINDS OF SKIM CEPAT KAYA and STUPID MULTI-LEVEL MARKETING BUSINESS.
68. Dont have money but always want to action – buying cars like Waja, Wira and other expensive cars while you know you can only afford a KAPCAI.
69. Parents very rich but still go overseas using govenment scholarship. Go overseas to enjoy and not to study.
70. You will start to wondering about yourself after reading this.

Sepotong sajak Usman Awang bertajuk MELAYU

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Segala yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan.

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Mari la kita fikirkan sama-sama di mana letakkannya kita di tanahair kita sendiri…“Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubahnya”..JIka bukan kita yang menukar angka di atas siapa lagi?jika bukan kita yang menaikkan nama bangsa sendiri siapa lagi? namun kita juga lah yang menghancurkan sendiri bangsa kita, terima lah kerana itulah realiti nya sekarang…FIKIRKAN WAHAI MELAYU


Garam & Gula Episod 2

Seorang lelaki misalnya aku.
Tiada wang lebihan untuk dibanggakan
kecuali rumah digadai 20 tahun kerana pinjaman wang
kecuali sebuah kereta harus dilangsaikan hutang 5 tahun

kiranya majikan murahkan hati,
barangkali kenaikan gaji 7 %
membenarkan aku membawa diri ke Pulau Langkawi
tentunya bukan ke Plague, kota Milan Kundera
bukan juga ke perairan terumbu karang di luar pantai Queenland.

Sahabat karibku pernah ke Kent. Menurutnya, pernah terserempak
Keanu Reeves, pelakon Hollywood tersohor
ketika menyelami lautan mengenal tabiat pari-pari
mengenal kumpulan jerung yang dijarangkan urusniaga sirip
sambil menceritakan kehangatan sejagat – Global warming

barangkali membincangkan peperangan menyerang bumi Afghanistan
perihal anak-anak kebulur dan wanita-wanita kehilangan suami
tentang keluarga dileburi perang
aku turut menonton tayangan CNN
hanya kurang pasti – fakta diputarbelitkan, atau ia kebenaran
kebenaran – seperti kata sahabat karibku KS, “sering memihak
kepada pengertian diri, dan dari sudut mata memandang.”

Seperti ulang tayang kapalterbang melanggar bangunan WorldTrade
di New York, kerana pusat tumpuan dunia
maka berulangkali terungkit, dipertikai, dan diadakan pendebatan
bagaimana pula api membakar dunia ketiga
hutan terbakar dan manusia mati katak
anak-anak kurang khasiat membuncit perut
dilanggar penyakit entah apa nama

seorang lelaki misalnya aku. Manusia kecil mendiami sebuah kota
ingin mengumpul wang secukupnya untuk tidak sengsara di usia tua
mencukupi bekalan anak-anak ke universiti
kiranya ada sedikit lebih – untuk perbelanjaan perkebumian
bukankah semua yang hidup pasti mati?
Untuk itu, seorang lelaki misalnya aku
sertai golongan tenaga kerja
saban hari mencakari perut kota.

nukilan ini hanyalah catatan seorang yang bernama lelaki…
aku bersyukur walaupun aku tiada abang, adik lelaki hanya aku berdiri sebagai lelaki…beban yang aku pikul, tanggungjawab yang aku galas yang menjadi nadi penguat semangat aku selama ni. Syukur…mungkin sesetengah pendapat akan mengatakan aku pasti dimanjakan tapi maaf bicara semenjak kecil aku dibesarkan tanpa 1 mahu ku dituruti..mungkin inilah cara terbaik bagi mengajar aku erti kehidupan dan menyiapkan aku menghadapi dunia yang penuh dugaan. aku pernah merungut pada diri mengapa aku?what did i’ve done to deserve such segmented feelings?..tapi setiap dugaan punya hikmah dari Yang Maha Kuasa…aku REDHA…penulisan aku di ruangan ini hanyalah sebagai perkongsian sihat bukan mengkritik atau minta dikritik kerana aku yang mahu berkongsi biarlah mereka mahu kata apa tentang coretan ini namun aku tetap diriku yang berniat untuk tidak menjadi pengkritik…Garam & gula yang aku lalui dalam hidup menjadi pengalaman yang sangat berguna bagi aku belajar menjadi INSAN.semua inginkan hidup yang bahagia, senang, selamat tapi apa yang kita perlu lakukan demi mengecap semua itu? mungkin jawapannya ialah PENGORBANAN…


Garam & Gula: Episod 1

Selalu aku terbayang apa akan jadi pada hidup kita jika garam & gula tidak pernah wujud…”renung-renungkan dan selamat berfikir” aku cakap pada diri kudusku..lauk asam pedas ikan tenggiri akan tawar, ayam masam manis akan bertukar kepada ayam tawar hebeh..hilang seri la sajian di zaman silam pendek kata..tapi setiap yang wujud ada hikmahnya begitu juga garam & gula…jika difikirkan hidup kita di dunia fana ni pun penuh dengan garam & gula..adakalanya pahit, manis, masam, masin…semua jenis rasa akan kita lalui dalam menempuh liku-liku hidup ni..tapi apa yang aku tertarik untuk kongsikan disini adalah tentang implikasi garam & gula kehidupan terhadap diri kita..apakah ianya menjadikan kita lebih matang? apakah ianya membuat kita hanyut dengan kealpaan dan kelalaian kita?apakah kita jadi leka dengan kemanisan hidup?…pernah satu pengalaman aku lalui yang aku dahulunya hanya mendengar dari masyarakat sekeliling tapi tak pernah terlintas dalam sanubari aku yang aku juga akan mengalaminya…bila kita GAGAL dalam mengejar ilmu..anak melayu GAGAL dalam pelajaran di menara gading bukan fenomena EL NINO bagi masyarakat kita tapi apa pula jika kes yang melibatkan hilang minat sebagai alasan untuk berhenti dari sesebuah institusi pengajian tinggi satu alasan yang relevan? sudah tentu semua orang bersependapat bahawa tindakan tersebut merupakan satu tindakan BODOH!! semestinya jika tidak minat tak payah masuk U buat apa bazir masa, wang & tenaga?! tapi itulah yang terjadi pada diriku..tapi disebalik alasan itulah yang membuatkan aku mampu menjadi siapa diri ini sekarang…aku mampu buktikan pada DIRI aku yang aku bukan pencacai!!aku mampu memegang jubah di dewan konvo, aku mampu melipat skrol aku dalam jubah, aku mampu tersenyum di depan lensa kamera jenis kodak sambil memeluk skrol yang tertera IJAZAH SARJANA MUDA DENGAN KEPUJIAN…ini gula dalam hidup aku..