Maju.

Amerika dan kebanyakan negara di eropah yang sudah mencapai status negara maju, menghuni ranking yang tinggi dalam carta statistik jenayah perkapita yang dikeluarkan nationmaster.com. Contohnya kat UK, sebanyak 85.6 jenayah dilaporkan setiap 1000 orang. Malaysia ranking 50 (7 daripada 1000). Hmm…

Dulu kalau bicara mengenai negara maju, aku mesti terbayang keadaan negara yang mempunyai infrastruktur yang moden. Di rumah ada peralatan elektronik atau gajet-gajet yang canggih. Semua guna ‘remote control’. Bangunan-bangunan pada waktu malam berseri-seri dengan lampu neon. TV besar merata-rata kat tepi-tepi jalan. Internet laju gila. Semua benda ‘computerized’. LRT berlingkar-lingkar kat kawasan bandar. Pendek kata, negara maju sangat sinonim dengan kemajuan ekonomi.

maju

Hari ini aku rasa tafsiran sebegitu tak berapa tepat. Malah, sehingga kini masih lagi wujud perdebatan mengenai tanda aras mengukur negara maju. Penting ke status negara maju? Pada pendapat aku, kalau status negara maju diukur dari segi kemajuan ekonomi semata-mata, maka status negara maju tu tak berapa penting.

Sekiranya negara maju tafsirannya seperti yang dinyatakan oleh bekas setiausaha agung PBB, atau ikut tafsiran Dr. Mahathir (Wawasan 2020), tu baru penting dan aku sangat sokong.

“Negara maju ialah negara yang membolehkan semua warganya menikmati kehidupan yang bebas dan sihat dalam suasana yang aman.” -Kofi Annan (Kalau ikut tafsiran ni, negara Arab Saudi telah pun mencapai status negara maju).

Pada aku juga, negara maju bergantung kepada mentaliti, akhlak dan budaya rakyat sesebuah negara. Benda paling remeh la, kalau berebut-rebut nak naik LRT, memang tak boleh nak maju. Kalau pandu kereta potong Q masa nak bayar tol, memang tak maju la. Kalau pandu kereta suka tonjol kereta depan rapat-rapat, lagi la rendah pemikiran orang camni. Ni baru perkara kecil. Belum cerita siswazah menganggur atau jenayah lagi.

Institusi kekeluargaan menjadi tempat melahirkan masyarakat yang bermentaliti maju dan berakhlak mulia. Individu yang bermentaliti maju adalah individu yang berinovasi. Takkan nak harapkan institusi pendidikan semata-mata sebab institusi pendidikan tinggi di Malaysia mengutamakan mereka yang betul-betul nak belajar/nak pandai dan seterusnya menjadi ‘job seeker’ dalam memberi khidmat kepada masyarakat.

p/s: Lagi bagus kalau universiti menerapkan mentaliti ‘job creator’ atau ‘income generator’ kepada mahasiswa.

(http://www.nationmaster.com/graph/cri_tot_cri_percap-crime-total-crimes-per-capita)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: