Tipu nak jaga ati atau jujur tapi menyakitkan?

Berikut adalah pemenang Comment Contest…

1st Prize

Sebenarnye kdg2 kite x sanggup nk lukakn hati seseorg, lebih2 lg org tu org yg kite sayang… tapi persoalannye, sanggupkah kiter tipu die? sesetgh org berpendapat x pe tipu sbb nak jage ati…tp, pernah x kiter terpkir implikasinye? setakat mane kiter bleh jage ati die? Berape lame penipuan itu bertahan? situasi menjage hati tu x lah bertahan sampai ke akhir hayat…bak kate pepatah, “sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua…” istilah tupai jatuh ke tanah tu membawa maksud, kesan dr pembohongan tu akan merosakkn diri kiter dan perhubungan kiter akhirnye…seperti kate2 “sebab pulut, santan binasa, sbb mulut badan binasa.”

Bile orang yg kiter tipu tu dah tau perkare sebenar, die akan bertambah sedih..lebih2 lg kalo pembohongan itu sudah memakan bulan atau tahun…waktu tu la kiter baru nk mintak maaf…tp si die sudah hilang kepercayaan sepenuhnye pade kite….seperti kate bidalan..” utk membina kepercayaan amatlah susah, ttp utk membinasaknnye hanyalah dgn sekelip mate.”

Dalam agama kiter juge ade mengajar…”berkate lah yg benar walaupun ianye pahit utk ditelan…” pade mulenye maybe die x leh terime…mule2 die akan kate, “nape die buat aku camni?” tp lame kelamaan die akan terfikir, “kenape die bgtau aku semua bende tu?” pada mase tu, ade 2 bende yg die akan pkirkn iaitu pembohongan kite dan kejujuran kite… dah tentu si die akan memandang kepada kejujuran kiter kerana kejujuran tu adelah satu sifat yang telah diajar oleh agamadan ape yg agama dh ajar adalah untuk kebaikan penganutnye… so, itulah sbbnye perlunye agama kepade setiap manusia kerana agama akan menjadi penyuluh dlm kehidupan kiter..agama sebagai panduan hidup kite…

Persoalan seterusnye, sanggup ke kite kehilangan org yg kite sayang kerane 1 penipuan yg kecil? sanggupkah kiter terime kenyataan bhw sidie sudah tidak percaye pd kiter? fikir2 kan…

Seseorang pernah berkate, “kumbang bkan seekor, bunga bukan sekuntum. tp jenis kumbang/bunga berbeza setiap satunye..x same”..so, peliharalah sebuah perhubungan itu dgn baik…btul x en.hafiz?

p/s: saye vote utk berlaku JUJUR…

2nd Prize

Saya berpendapat “its depends on situation”.. yerla kita x bole nk dengan slumbernya menipu or slumber papa jer membahayakan hubungan kita..

Pertamanya kalo kita decide untuk berlaku jujur pun, make sure kita tau bahawa si dia yg kita cinta ini mmg jenisnya boleh memahami dan menerima.. saya yakin kalo percintaan tu dah berusia panjang, kebiasaannya mmg kita dah tau sgt tentang pemikirannya.. tak pun kita mmg dah tau perkara-perkara yg sensitif dan bole mengguriskan hatinya..

Yg keduanya.. kita kene klasifikasikan kesalahan kita pada graf kemarahan (si dia) pada tahap yg mana.. cthnya.. 1:tahap x kisah..2:tahap boleh dimaafkan.. 3: tahap makan penampar jer.. 4: tahap cinta ini membunuhku.. jd saudara-saudari.. kalolah kesalahn yg kita lakukan just sekadar kesalahan normal seperti kebanyakan kaum adam lakukan terutamanya berkaitan ketepatan masa.. JUJUR kan sajalah.. dia taka marah punya.. yg biasanya kaum hawa PANAS giler biasanya soal pihak ketiga keempat or keberapantah yg membawa maksud KECURANGAN laa.. jd utk kes-kes tahap 5 nih.. saya memilih untuk jujur tetapi tidak menceritakan sepenuhnya.. itupun setelah saya yakin dan pasti bahawa saya mmg tidak akan mengulangi Dosa yg sama lagi.. maksudnya.. cukuplah sekadar kita meminta maaf dan menceritakan secara surface saja.. at least kalo si dia ada mendengar kabar-kabar dari seberang.. dh tentu dia x surprise dan dgn slumber mengatakan “i dah tau dah.. xperlaa.. i maafkan dia.. lg pun dia skang dah insaf..” jd yg tertuduh pulak dgn bersahajanya menyapa dan berkata..”kan i dah citer kat u dulu..”.. settle problem..

Yg ke 3 dan terakhir.. pastikan anda kenal diri anda..(ayat power ke tak).. bg saya kebanyakan pasangan yg membesarkan masalah dan seterusnya berakhir dgn hubungan yg tidak mesra ialah kesilapan menguunakan teknik memujuk yg betul (menggunakan mimik muka yg cute dan insaf).. kebiasaannya.. mereka ini lebih cenderung untuk menggunakan teknik melawan, menyalahkan org lain dan berakhir dgn kadar kegeraman dan kemarahan yang tinggi..

Jadi tuan-tuan dan pompuan.. conclusionnya..apa saja tindakan tuan/puan.. pastikan anda:
KENALI MASALAH DAN PARTNER ANDA..KEPADA YG TIDAK SUKAKAN RISIKO.. JGN MENIPU..!! GUNAKAN TEKNIK “MENUKAR HALUAN BICARA” ATAU TEKNIK “NTAH TAK TAU LA..U NI PANDAI2 JER”.. HEHEHEH.. THATS ALL BEBEH..!!

 

TQ kepada yg mengambil bahagian. Hadiah akan sampai ditangan pemenang tidak lama lagi..TUNGGUUUUUUUUUUUU!!!


One response to “Tipu nak jaga ati atau jujur tapi menyakitkan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: