Jangan nak visualize sangat…

Salam,

Hidup berimpian. Manusia sentiasa mengimaginasi impian. Sentiasa visualize apa yg hendak dicapai dlm hidup. Pergila mana2 seminar motivasi atau bacalah mana2 buku motivasi pon, bab2 visualize mesti terselit. Pada aku lak, kalau nak visualize, visualize seolah2 apa yg diimpikan telah menjadi kenyataan. Tak perlu visualize bagaimana proses merealisasikan impian (maknenye tak perlu bayangkan kita sedang berusaha capai impian). Imaginasi juga merupakan satu doa.

Impian ni perasaan je. Mengimpikan sesuatu yg indah, hati akan gembira. Impian bukanlah kejayaan kerana kejayaan ialah realiti. Kejayaan ialah hasil atau usaha yg kita lakukan dialam realiti.

Visualize detail sgt start dari macamane nak capai impian sehingga impian tercapai pon ada bahaya gak. Bayangkan kalo dalam realiti kita mengharapkan sesuatu perkara berjalan seperti yg kita nak demi mencapai impian, sekali tetiba keadaan yg sebaliknya terjadi.  Kalo hati tak kental mesti ada rasa down sket. Kalo hati kental pon mesti jadi blur sbb nak tune balik perasaan, minda dan semangat. Kalo tak lama, kejap pon mesti ada blur punya.

Setiap perkara yg tak dirancang terjadi semasa proses mencapai impian, pasti ada hikmahnya. Nape tayar pancit masa tgh bwk kete? Mebi kalo tak pancit kita akan bawak kete laju dan kita akan terlibat dgn kemalangan. Apa yang perlu ialah terus usaha, syukur, sabar dan doa je. Janji sampai.

Adakala impian kita tercapai bukan dengan cara yang kita nak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: