Mari kita kaji….

Aku bukan Man U dan bukan juga Barca. Pape pon tahniah kepada penyokong2 Barca. Kepada Man U fan, tahniah sebab bukan anda yg kalah unless kalo anda menggatal bertaruh. Ok la beb 2 thn berturut2 masuk final. Tu kira kejayaan gak tu. Kepada Man U die hard fan skang mebi ade yg tengah panas telinga dgn sindiran2 member. Tak pon receive msg tak henti2. Aku paham sebab aku tau cane rasa team yg kita sokong kalah. 

Kat sini aku bukan nak ngajar sesape. Cume nak berkongsi cane cara nak sedapkan ati. Cane? 

Skang aku nak bitau sejak champion league ni dianjurkan, start thn 1956, kali terakhir team yg dpt juara 2 thn berturut2 pd thn 89 dan 90 iaitu ACMilan(team aku ni). Sebelum ni team yg pernah juara berturut Real(5thn berturut2), Benfica(3thn), Inter(2thn), Ajax(3thn), Bayern(3thn), Liverpool(2thn) dan Nottingham Forest(2thn). Pahtu aku tgk balik sejarah final sejak thn 91 smpai skang, trend utk jadi juara 2thn berturut2 da takde. Masuk final berturut2 memangla ade.

So, sebenarnya kalo dikira balik, probability n possibly utk Man U menang mlm tadi adelah 40%. Kita taleh cakap peluang tu 50-50 sebab bukan kita yg main bola atau manage team time final nanti. Kalo kita yg main, ye. Perasaan 100% utk menang tu kena ade.

Nila yang aku buat pada tahun selepas ACMilan menang Champions League 06/07. Aku taleh terlalu mengharap ACMilan jadi juara lagi sekali utk tahun berikutnya sebab aku kena realistik. Same la cam Barca utk tahun depan. Peluang nak jadi juara lagi sekali kalo masuk final tak sampai 40%. Bukan aku ckp taleh menang. Kalo menang tu satu bonus la. Papepon kalo 1% peluang pon kire ade peluang gak berbanding 0%. Kan aku ckp tadi ni cara yg aku buat utk sedapkan ati. Bukan tips utk berjudi.

Pon begitu, cara ni jugakla yg menguntungkan aku masa masa ACMilan menang Champions League 06/07. Cover balik kerugian 2thn sebelumnya. Sebab probability utk ACMilan menang ke atas Liverpool waktu tu terlalu tinggi. Time tu takyah nak buat kira2. Aku cume bayangkan, 2thn sebelum tu Liverpool menang dgn susah payahnye. Takkanla jupe kat final utk kali kedua ACMilan nak kalah lagi kot. Aku rasa kebanyakan penyokong Liverpool time tu pon ade perasaan 40% je pluang utk menang. Tol tak?

P/S: Kalo kita main bola lawan team yg da lame tak kalah, kata dua yg kita boleh bagi utk ahli pasukan kita yg lain ialah “Team yg kita lawan ni da lama tak kalah. Mana logik setiap team menang saje every game. Mesti sekalisekala kalah gak. So, ni la masa team dorg ni kalah, di tangan kita.” Tapi cara ni tak menjadi bila aku lawan Winning Eleven ngan Sawit. Die terlalu kebal. So, tanpa rasa malu aku guna alasan yg men downgrade kan aku iaitu, “Boleh la, die selalu main. Kalo jumlah perlawanan yg aku main same ngan die, aku mesti boleh menang punye.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: