Camane kalo tak ingat nama orang lain?

Memori manusia ada mcm2 kategori. Yg pertama jenis tak ingat ramai org yg die penah jumpa. Maknanya kdg2 dia lupa dia penah jumpa org tu. Tapi org yg die ingat, die akan ingat sume details selagi bentuk muka dan fizikal tak berubah. Contohnya nama org tu. Kalo fizikal org tu berubah je, die takkan kenal langsung.

Yg kedua kenal ramai org walopon org tu berubah secara fizikal tapi masalahnya kdg2 tak ingat nama. Tu yang kadang2 ade yang cakap,”aku macam penah kenal la budak tu. tapi tak ingat nama dia.”

Aku rasa aku tergolong dalam jenis yg kedua. Satu mende yg aku paling sukar nak buat bila terjumpa org yg aku penah kenal ialah tanya nama org tu. Macam tak elok plak.

Biasa ayat aku kuarkan utk tanya nama ialah-‘Dulu org kampung ko panggil ko ape ek?’ atau ‘Dulu zaman sekolah org panggil ko ape ek?’ Tapi aku rasa still tak elok. Macam nak cover.

So aku bertindak dgn lebih jujur dgn aku mengaku aku tak ingat nama. -‘Sori la aku nama org kadang2 tak ingat tapi senyuman ko aku ingat. Org panggil ko ape ek?’ 

Dan sekarang aku bertindak dgn lebih baik iaitu aku akan pastikan nama2 org yg penah aku kenal aku akan terus ingat. Kalo no hp org tu aku simpan dalam simcard, maka nama org tu aku simpan dalam simheart.


4 responses to “Camane kalo tak ingat nama orang lain?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: