Bakar lemak

Ade org ingat spa & sauna salah satu cara utk mengurangkan lemak di badan. Betol ke? Aku rasa kurang tepat. Sauna ni lebih kepada melancarkan peredaran darah dan membuang toksin dalam badan.  Biasa org gi spa or sauna utk rileks kan minda or stress teraphy. Tapi kenapa kadang2 tempat sauna org letak penimbang berat badan? 

Haa, jgn tertipu. Bila kita wat sauna, air dlm badan kita akan terhydrate. Seperti mana yg kita sedia maklum, 70% komponen badan kita air atau cecair atau bendalir. Sauna bukan membakar lemak kita. So, bila kita timbang berat badan lepas sauna, yg berkurang adalah air dlm badan. Bukan lemak yg terbakar. Anda akan kembali ke berat badan asal bila minum air bebanyak.

Jadi, jgn sauna atas alasan utk kuruskan badan kerana ianya bukan cara terbaik utk bakar lemak. Cane nak bakar lemak? Yg pertama, pembakaran lemak berlaku apabila anda menaikkan heart rate. Dok saje kat tempat panas tak la berapa nak naikkan heart rate. Baik berjogging kat tempat sejuk beb.  Aktiviti yg konsisten mampu menaikkan heart rate contoh nya berjalan tanpa henti selama 20mins. Dan semestinya melakukan senaman, bermain futsal dan berjogging lebih berkesan utk increase heart rate.

Dan yg kedua semestinya berpuasa. Aktiviti yg kita lakukan sume perlukan tenaga. Dgn kata yg lebih mudah, bile perut kosong, lemak2 yg kita ada akan ditukar kepada tenaga.


4 responses to “Bakar lemak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: