Tahukah Anda? Anda Dah Tahu…

Aku dapat email dari member aku. Sila baca…

Benarkah bau ketiak lelaki  mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan  ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa  tahun lalu. Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu  kaum wanita menurunkan tekanan melancarkan perjalanan haid.

Menurut laporan Jurnal  Biology of Reproduction America, Sebelum ini, bau ketiak  lelaki yang sengaja “diproses”  daripada lelaki yang tidak  memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa  hidung wanita boleh “digoda” dengan bau lawan sejenisnya.

Dalam uji kaji yang  dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas bibir puluhan  wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan  hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian  tersebut. Enam jam pertama selepas  itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak  lelaki tersebut diukur. Hasilnya sungguh unik. 

Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang…. di petik dari majalah PA&MA…Feb  2004…kalau tak caya…

P/S: Bagi org lelaki pahni kalo ade pasangan die majuk atau marah, ckp cani je, “Meh sini bau ketiak abang.”

Meh sini bau...


3 responses to “Tahukah Anda? Anda Dah Tahu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: