Jiwang

Salam,

Dulu aku penah tanya beberapa org pompuan budak kelas aku, apa yg ada dalam diri seseorg apabila die dah hilang satu mende yg ade dlm dirinya, die takkan dpt balik for the rest of their life. Dieorg jawap virginity. Hehehe. Pada aku salah walopon ade betulnya. Jawapan aku ialah First Impression.

Ikut kajian, manusia bagi first impression kat org lain yg jupe depan mata utk tempoh 3saat pertama. Sebab tu bile kita dah lame kenal ngan org, kita akan bercerita pasal waktu memula kenal. Biasa kite dgr org cakap,”waktu first time tengok ko, aku ingat ko ni jenis….”.

Penting ke first impression? Aku selalu fail bagi first impression yg baik kat org. Aku rase bukan 3 saat pertama je aku fail malah hari2 yg berikutnya. Sebagai manusia biasa aku jarang dpt menyenangkan hati org sebab aku rase aku jenis suke menyakat dan menyakitkan ati org. Sejak dibangku sekolah sampai ke menara Telekom, ramai yg cakap aku camtu. Tak kenal maka tak cinta. Dah cinta merajuk pula. Dah merajuk, putus pula. Ape yg gua merepek ni?

Semua org tau luaran aku mmg la serabai. Tapi org tatau dalam ati aku ade taman bunge. Cume penghuni taman takde lagi coz aku blom cukup duit nak membina mahligai indah di taman hati. Hahaha. Jiwang la plak. Jiwang tak jiwang. Cakap pasal jiwang, korg takyah tipu la. Sume manusia ni ade perangai jiwang. Cume tak nampak je. Sape yg jadi awek/pakwe korang je yg tau korang ni jiwang. Btol tak? Kalo pikir balik peduli la ape org nak ckp. Memang ngan awek/pakwe la yg nak jiwang. Takkan ngan kenalan biase lak.

Cume yg jadi isu adakah jiwang itu berkekalan hingga ke anak cucu? 


11 responses to “Jiwang

  • Fakhrul

    menara telekom ye..
    kikiki..
    tggu kite sme2 grad nnt..
    hahaha!

  • ayid

    first impression tu bukan ke 30saat yang pertama?
    Means 30saat kita dapat la borak2 walau sekejap.. kalu 3 saat cepat sgt bai..dpt tengok je kot?
    so, kalu dpt tgk je, bukan first impression la kan? dah jadi ‘first sight’!
    feedback please!!
    lalalala…

  • Apet

    First impression = tanggapan pertama.

    Bile kita gi jalan2 kat pasar malam, pastu kita nampak lelaki berpakaian lusuh dgn kaki berbalut baring tengah2 jalan sambil menghulurkan cawan mintak sedekah. Adakah otak kita kita memerlukan 30 saat utk membuktikan die ialah pengemis? Kita pon tatau mungkin die adalah pelakon yg sedang berlatih berlakon watak pengemis.

    Bile kat jalanraya, kita nampak seorg lelaki memandu dgn amat laju dan merbahaya dengan menaiki motor RXZ yg bunyi exzosnya menyakitkan telinga sehingga ganggu org lain, adakah kita memerlukan 30 saat utk otak ckp die mat rempit? Mungkin die seorg manager yg nak balik umah cepat sebab ade emergency dgn meminjam moto staff die.

    First sight…nantikan coretan seterusnya…

  • ainkecik

    jiwang akn berkekalan sehingga ke anak cucu depend on the person..tp rmai yang ble dah kawen ade anak dua tiga org or dah bercucu dah x mahu jiwang2 lg dgn yg tersyg..tp wktu zmn brcinta bkn main lg, sumenya indah…

  • Fakhrul

    ha biase la dh tue..
    perasaan jiwang 2 dh kurang..
    tp di ganti dgn perasaan sayang pd cucu..

    ape yg nk jiwangnye..
    dh tue kot..
    xder mende yg nk dijiwangkan..

    masing2 dh fhm sayang 2 ape..
    bila dh tue nnt kite pandang cinta 2 pd sudut brbeza plak..
    percaye la ckp aku..

    p/s: ha komen ka sape nk komen aku nye pdngn nih..

  • Apet

    Fakhrul adelah seorg duda yg bercucu 2.

  • ainkecik

    yup tp knp “bila ade kes yg dah tua” tp g cari kasih sayang di luar? itu ke dah fhm maksud kasih syg? ape yg dia pndang cinta & sayang pada sudut berbeza? tp aku tabit pada org yang bole pertahankan kasih sayang diorang smapai hujung nyawa…mmg cinta sejati….

  • Fakhrul

    hmm..mencari kasih sayang di luar ye..
    itu dia xsekolah abis la tu..

    klu nk kawin lg satu atau lg dua kena
    la mintak bini approve dlu..(yang nih aku tak bpe nk galak sgt)
    pah 2 baru la cari kasih di luar..

    tp ada gak yg sj2 jer nk cari sronok..
    ini dia xigt sape tuhan dia..

    bab cinta sejati ni aku xpasti pd manusia..
    adakah cinta i2 masih ada bila kita brtemu di padang mahsyar?
    tp yg pasti cinta pd ALLAh..
    pasti brkekalan sampai bila2..
    ini lah cinta sejati..

    p/s: yang ni sape lak yg nk jwb..adakah masih ada cinta manusia apabila di padang mahsyar?

  • ainkecik

    CINTA YANG HAKIKI PADA ALLAH S.W.T

    CINTA YANG SEJATI PADA AYAH DAN IBU

    NAK JAWAB BAB AGAMA AKU X BAPE NAK TAU SGT KANG SLH CKP SYIRIK PLAK..SO AKU RASA LEBIH BAIK TANYA PADA YANG LEBIH MENGETAHUI..

    .:CINTA ITU INDAH JIKA KITA TAHU MENILAI ERTI SEBENAR CINTA, CINTA SATU ANUGERAH ILLAHI:.

    WALLAHUALAM~~

  • Fakhrul

    eh..
    cm marah jer cik ain kite nih..
    hehe..
    cinta ALLAH adalah selama – lamanya.

    p/s: mencari mula walaupun tahu akan akhirnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: