Bagi Mereka Yang Bersedih..

Salam,

Ape yg aku tulis kali ni khas utk mereka yg sedang bersedih dan juga khas utk mereka yg percaya bahawa kadang2 ada waktu yg die akan bersedih. Dengan harapan korang sedar yg senyuman korang diwaktu sedih adalah senyuman paling menawan yg boleh diukir dibibir korang.(aku tak suruh korang senyum eh!)

Kegembiraan dan kesedihan. Aku rasa tak perlu aku citer macam mana rasa gembira n macam mana rasa sedih. Lumrah manusia utk ade perasaan gembira dan sedih. Masing2 ada cara tersendiri utk mengubat hati yg sedih. Kat sini aku cuma nak berkongsi camane nak mengawal perasaan sedih ikut pengalaman aku. Walopon begitu, keberkesanannya berbeza mengikut setiap individu. Macam aku, ape yg aku buat ni aku rasa paling senang dan paling serta merta kesannya dalam merawat kesedihan. 

Sebelum tu aku nak bagitau, sebagai manusia, aku tak boleh nak ajar org lain utk gembira. Aku takkan dapat ajar org lain utk tersenyum. Sebab perasaan gembira memang da ader dalam setiap diri manusia. Apa yg aku boley buat ialah mengembalikan semula apa yg ilang dalam diri korang. Pendek kata gembira atau sedih sebenarnya kita yg kawal. Camne tu? Agak susah utk di explain sebenarnya so aku bagi contoh. Andaikata kita marah kat suami/isteri/gf/bf, cube kita tukar perasaan marah tu dengan dengan membayangkan perasaan rindu bile korg berjauhan. Bila korg sedih yg memerlukan rawatan, cuba korang selamber je tuka perasaan sedih dengan gembira. Paling kurang pon korang tenang dan cool. Bunyi macam merepek kan? Tapi tu la yg aku buat. Korg pon tatau kan aku tengah sedih time tulis blog ni kan? Hahaha…

Point aku sebenarnya, tuhan jadikan perasaan sedih utk kita rasai nikmat kegembiraan. Salah satu sebab tuhan jadikan kita susah adalah utk kita rasai nikmat kesenangan. Kita berdoa mintak kebahagiaan sebab kita dlm kesengsaraan. So bersyukurla dgn kesengsaraan yg menimpa sebab korang mesti rasai nikmat kebahagiaan akhirnya. Yg penting jgn berhenti berharap sebab harapan itu permulaan kepada apa yg kita akan kecapi akan datang. Dgn kata lain, impian yg direalisasikan.  

Akhir kata, kegembiraan bila dikongsi bersama akan bertambah manakala kesedihan bila dikongsi bersama akan berkurang. Sharing is caring.  


2 responses to “Bagi Mereka Yang Bersedih..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: