Teruskan Berbelanja 2

Emak kuAbah dan emakAlanAbahAidCameron Highland 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salam,

Bila kita usha satu barang kat kedai yg harganya terlalu mahal, luangkan masa utk sesi tawar menawar. Kat sini ade beberapa tips dan point2 utk sesi tawar menawar. Ni berdasarkan pengalaman ikut mak aku berbelanja masa kekecik dan sedikit pembacaan.

Tips:

  • Kalo nampak satu barang yg kita rasa cam nak beli, jgn wat muka excited (wat muka cam barang tu berlambak kat kedai lain).
  • Kalo ada tauke kedai, better tawar menawar dgn tauke sebab biasanya tauke menghargai pelanggan.

Point tawar menawar. Apa yg boleh kita ckp ialah,

  • Kak, terkejut la saya tgk harga barang ni mahal sgt. Tapi saya tak salahkan akak sbb kalo saya jadi akak pon saya wat mende yg sama.
  • Tugas akak sebagai peniaga adalah utk kaut keuntungan sebanyak mungkin. Kalo tak mesti akak rugi.
  • Tapi kak, dgn harga yg tinggi camni, mari kita same2 kira keuntungan n kerugian akak.
  • Keuntungan: Akak ada bnyk lagi barang yg akak jual. Kalo dapat jual sume dgn harga akak ni, mesti untung besar.
  • Kerugian: Kalo sume pembeli cam saya, mesti akak rugi sebab saya tak dpt nak beli dgn harga akak. Tambahan pula saya ni mulut tempayan. Kalo ada kedai yg jual barang dgn harga yg berpatutan, saya mesti citer kat org lain. Saya ramai kawan yg berminat ngan barang ni.

Kalo peniaga tu masih tetap dgn pendiriannya, mintak diri dgn cara hormat, pegi beli kat tempat lain. Jgn rasa rugi sebab yg patut rasa rugi ialah peniaga tersebut.

Kalo kita amek segayung air kat sungai, air sungai yg mengalir tu tak menampakkan ape2 perubahan. tapi hakikatnya, segayung air sungai telah berkurang. Mcm tu la hati org. Mebi kita tgk peniaga tu cam tak rasa pape tapi dalam hati die mebi ade sket rasa sesal.


One response to “Teruskan Berbelanja 2

  • kak ya

    perghh mek dah borong sayur tak hengat tuuu… sungguh rindu ikan pari mek dah siap bakar dlm daun pisang!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: