Safety Last

Salam,

Kalo pegi atau lalu construction site, selalu kite nampak amaran berbunyi ‘Safety First’. Aku tatau la amaran ni utk pekerja atau org awam atau kedua2nya sekali. Yg aku pasti amaran ni selalu kite nampak kat tempat2 pembinaan.

Amaran ni takleh diterima pakai oleh sesetengah golongan. Aku amek contoh seorg pemimpin. Pemimpin ialah org yg bertanggungjwb terhadap pimpinannya dan die lah org yg menanggung risiko. Pemimpin yg bagus sentiasa mengutamakan anak buah dahulu berbanding diri sendiri. Seorg ayah mesti mengutamakan ahli keluarga dahulu berbanding diri sendiri. Seorg pilot mengutamakan penumpang dan anak kapal termasuk pramugari dahulu berbanding diri sendiri. (lebih2 lagi kalo die nak usha pramugari tu)

So, kepada pemimpin2 atau org atas yg bertanggungjawab lagi tidak mementingkan diri, utamakan org bawah dulu k. Safety last. Pengorbanan anda dihargai. Terima Kaseh.


8 responses to “Safety Last

  • Fakhrul

    Bangla kat tempat aku tak pakai topi keselamatan pun masa bancuh simen..
    mgkn dia sorg pemimpin..safety last..hahaha!joking..

    p/s: good for some people…

  • sumpit aka pkey

    bg aku safety first maksudnye utamakan keselamatan…kalo kt tapak pembinaan acap kali digunakan istilah ni..kalo untuk perniagaan pula perkataan customer first @ frasa ayat lain berbunyi “customer is always right” adalah istilah yang selalu dicanangkan…pendapat aku plak safety last(x mghiraukan keselamatan)sesuai digunakan untuk pasangan pengantin baru…jgn mare…slamat pengantin baru kpd pasangan2 yg akan mgunakan safety last…fikir2kan la..

    *no work is so urgent,safety first..

  • Jafni Syazwan Yg Mengetahui

    safety last ni aku rasa elok digunakan oleh pemabuk2 yg berusaha memandu dlm keadaan kurang stabil..sbb kalo dorg pakai term safety first sure dorg pg hospital dlu pastu baru memandu..
    pepehal cdgn sumpit mmg xmerencanakan family planning..kalo dok kat china pasti beliau dah kene tembakan..

  • nevermindlah

    tapi kalau guna kondom kena la safety first.x gitu?

  • Jafni Syazwan Yg Mengetahui

    kondom kira safety last la..sbb last2 baru agen pembiakan dirembeskan dan disafekan oleh kondom tersebut…kira kategori ‘having fun first,safety last’ la aku rasa..

  • nevermindlah

    betul jugak..aku mane la penah guna2 kondom ni.mungkin saudara jafni banyak pengalaman..hehe

  • Jafni Syazwan Yg Mengetahui

    aku pon xpernah..aku agak2 je,pengaruh media mungkin..maklumla dunia digital makin canggih dan anggun..tekonologi yg berkembang pesat bnyk membantu buah2 fikiran mengembang..

  • Apet

    tekonologi katenyer..cawanologi takder?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: