Teori Kejatuhan Hati

Salam,

Isaac Newton dpt ilham mengenai ‘theory of gravitation’(teori gravity) masa dia duduk bawah pokok epal dan terlihat sebiji epal jatuh. Aku rase aku dpt pengalaman yg lebih kurang sama la. Bezanya aku diri bawah tiang lampu dan yg jatuh ialah hati aku. Aku dpt ilham mengenai Teori Kejatuhan Hati.

Teori Kejatuhan Hati merumuskan bahawa, ‘Perempuan yang menganggap semua lelaki adalah sama sebenarnya merupakan perempuan yang sama dengan perempuan lain.’ Maknanya, kalo perempuan tu anggap sume lelaki same je, maka perempuan tu pon tade beza ngan perempuan lain.

Hukum Newton Pertama atau Hukum Inertia menyatakan bahawa sesuatu objek akan kekal dalam keadaan asalnya, iaitu dalam keadaan pegun atau dalam keadaan halaju seragam jika tiada daya luar bertindak ke atas objek itu. Dengan contoh yg lebih mudah, Apet yg pemalas akan kekal tido selagi tiada org dtg tolong mengejutkannya.

Same gak macam hati org beb. Pada aku kalo persepsi kita terhadap org lain tak berubah, selagi itu kita berhadapan dengan org yg sama. Sekurang-kurangnya jadilah org yg menghargai hati org lain.


8 responses to “Teori Kejatuhan Hati

  • Garam & Gula

    ‘Perempuan yang menganggap semua lelaki adalah sama sebenarnya merupakan perempuan yang sama dengan perempuan lain.’

    Aku berkongsi persetujuan faham dengan falsafah kau..meskipun ramai yang mengakui bahawa SEMUA LELAKI ADALAH SAMA namun mereka hanya melihat pada 1 perspektif sahaja walhal insan bernama LELAKI itu sangat kompleks ciptaannya namun tidak sesofistikated berbanding kaum hawa…Kompleks dari sudut tangggungjawab, ilmu, kehidupan dan keinginan…Lelaki sekarang walau tidak sehebat Iskandar Zulkarnain namun 1 model dengan yang lain masih terdapat jurang perbezaan yang ketara…misalnya seperti AKU & APET kami masing2 memakai cermin mata namun mata kami lain warna itu dari aspek fizikal, dari aspek mentaliti pula APET lebih cenderung ke arah bekerja di pejabat namun aku lebih berminat menjadi KULI @ PENCACAI orang…tapi APET bekerja tak dapat elaun aku dapat 2 minggu RM600 (siapa nak bagi?)..sekian

  • Fakhrul

    hari ini aku memandang pada sudut yang berbeza, terima kasih apet..

    p/s: not to be a hero, to be something more..

  • sumpit aka pkey

    pandanglah,lihatlah,tiru mcm saya….

  • catLover

    ghost poyo je…

  • nevermindlah

    nice teori beb!teori kejatuhan hati ni mmg boleh pakai..kadang2 lelaki susah nk kalis bila perempuan cakap ‘lelaki ni same je ngn lelaki lain’ means mereka menyamakan kita dengan lelaki lain.lelaki lain yg demaksud kan tu ialah laki2 yang mungkin pernah meremukkn,mengguris,merosakkan hati mereka sebelumnya.jadi aku sependat dgn apet.’Perempuan yang menganggap semua lelaki adalah sama sebenarnya merupakan perempuan yang sama dengan perempuan lain.’mereka meletakkan segala kesalah pada bahu lelaki untuk menutuk kesalahan sendiri.bg aku,mereka hanya menunjukkan keegoan diri namun jauh di sudut hati mereka x bermaksud utk samakan lelaki ngn lelaki lain.jika kita pn sama menyatakan perempuan tu pn sama ngan perepmuan lain,kt sini xkn ada penyelesaian.kalau hati kita sudah betul2 jatuh kat seseorang,kita x sepatutnya menyamakan sesiapa dgn sesiapa baik laki or perempuan.so perkara yang paing mudah kte wat ialah gunakan teori kejatuhan hati ini dimana kata apet ‘jadilah org yg menghargai hati org lain.’

  • Jafni Syazwan Yg Mengetahui

    ang jgn smgt sgt smpi eja pon da xbtol..:P

  • nevermindlah

    ~correction~

    sependat = sependapat

    kesalah = kesalahan

    menutuk = menutup

    p/s : semangat jgn sampai terb*rak!

  • xcatlovex

    if kiter menghargai org lain, insya-ALLAH org lain akan hargai kiter…”whats goes around comes around”…so, setiap ape yg kiter buat mesti pkir org disekeliling kiter jgak…bak kate ustazah zaharah “hendaklah kiter jage 2 hubgan iaitu -hablum minALLAH wa hablum minannas-“…jika kite sembahyang tp slalu menyakiti hati manusia, blum tentu kiter diredhai ALLAH…sama jgk kalo kiter baik dgn manusia tp hbgn dgn ALLAH zero..so, kedua2nye same penting…sbb dosa dgn ALLAH kiter boleh bertaubat…tp dosa yg ALLAH x dpt maafkan adalah dosa sesame manusia, di mana hanya manusia itu sendiri yg memaafkan sesame manusia…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: