Penghormatan

Salam,

Sebelum ni aku ader ckp pasal kadg2 kite kene ‘judge a book by its cover’. Betul, luaran menzahirkan dalaman. Namun ianya tak bermakna kite boley memandang rendah terhadap org lain dgn melihat zahirnya zahaja. Cume point aku, bile dalaman cantik, biasanya luaran mesti cantik. Bile jiwa baik, raga pon baik. Hati baik, sikap pon mesti baik. Sebab kecantikan start dari dalam. Dan kecantikan luaran ialah budibahasa dan perangai. Bukan paras rupe semate.

Masa penciptaan Nabi Adam, malaikat sujud bagi penghormatan kat Nabi Adam kecuali Iblis. Iblis ckp ‘nape aku kene sujud kat Adam? Aku dicipta dari api, sedangkan Adam dari tanah’. Iblis menganggap api tu lagi mulia dari tanah.

Bile kite pikir, kalo kite ade benih jagung, cube kite campak dalam api. Ape jadi? Hangus beb. Cube kite campak kat tanah. Apelak yg berlaku? Walopon tak subur, ia akan tumbuh. Sebenarnya malaikat dan iblis diperintahkan utk beri hormat pada Nabi Adam bukan pada cara penciptaan. Tapi dari segi jiwanya. Kite sebagai anak cucu Adam, kemuliaan bukan pada paras rupe tapi daripada aspek dalaman.

Tuhan jadikan malaikat mempunyai akal semata. Binatang hanya mempunyai nafsu. Tapi manusia, tuhan bagi akal n nafsu. So sekiranya manusia bertindak menggunakan akal, kite lagi istimewa dari malaikat sebab berjaya kekang nafsu. Tapi jika kite btindak ikut nafsu, kite lagi hina dari binatang n syaitan sebab tak gunekan akal.

Niat aku sebenarnya utk mengingatkan diri sendiri. Sumber dari buku ‘7formula hidup sukses’ tulisan Jaafar Muhammad dan jugak buku ‘Penenang Jiwa’ (terjemahan Mukashafah Al-Qulub) oleh Imam Al-Ghazali.


One response to “Penghormatan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: