Selagi Hayat Dikandung Badan, Happy Birthday

Salam,

Kepada sesapa yg menyambut atau akan menyambut atau telah menyambut hari jadi, selamat hari jadi aku ucapkan. Mengikut pengamatan aku yg aku rase tak berapa tepat, hari jadi ni dianggap tarikh penting setiap individu pd setiap tahun. Lebih2 lagi pada kaum hawa. Kalo ade org tersayang terlupa nak wish birthday, pergh…bley wat majuk tak ingat.

Betul la hari jadi memang patut diraikan tapi pada pendapat aku, org yg lebih patut diraikan ialah si ibu yg melahirkan anak. Bayangkan lebih kurang 9 bulan ibu mengandungkan kite. Hari kite lahir kedunia tu merupakan hari seorg ibu bertarung nyawa menahan sakit utk melahirkan kite. Sakit bersalin adalah yg kedua selepas mati (nombor 3 sakit gigi kot. takpon sakit ati). Aku taktau la sebab bersalin ni tuhan bagi kat kaum hawa. Mebi sebab tuhan tau kaum hawa yg mampu tahan sakit bersalin dibanding ngan lelaki, wallahualam.

Bagi yg masih mempunyai ibu, bape ramai yg bile sampai hari jadi, kite ucapkan selamat kat ibu kite? Sekurang-kurangnya kite ucap time kasih kat ibu n ayah (bg yg masih hidup) sebab hasil percintaan mereka (hasil pcintaan katenyer), kite dilahirkan n mase kite kekecik derg jage kite dgn penuh kasih sayang.

Kalo rajin sikit nyanyikan la lagu ‘1234’ nyanyian Aris Ariwatan utk derang. Utk yg ade anak kecik, ajar lagu tu time birthday derang supaya bile besar nanti, bile tibe hari jadi, derang ingat kat ibu yg melahirkan die. Aku rase kalo dari kecik di ajar sambut hari jadi dgn meraikan ibubapa, mebi penghuni rumah kebajikan org2 tua akan berkurang. Yg anak ramai untung gak. Kadg2 kite tgk, ibubapa jage 5org anak sampai dewasa boleh tapi 5org anak nak jage 2org insan penting pon susah. Aku rasala.

So, sape yg nak sambut birthday, yg masih ader ibu n ayah, raikan la mereka selagi mereka masih bernyawa. Aku cakap utk diri aku gak. Kalo aku salah, betulkan aku yer.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: