Setiakawan

Salam,

Sepanjang hidup, aku berpeluang kenal macam2 org yg mempunyai mcm2 bentuk n mcm2 ragam. Aku klasifikasikan kpd family, kawan2 dan sahabat. Hari ni aku nk ckp mengenai sahabat. Kadang2 kita rasa kita tak perlukan org lain, tp kadang2 kita rasa kita tiada sesiapa bila kita perlukan sahabat.

Pada aku, bende paling penting dalam perhubungan ialah jujur dan mempercayai. Percaya lain, mempercayai lain. Aku amek contoh satu situasi yg membezakan antara percaya n mempercayai. -Andaikata aku ni seorg ahli sarkas yg hebat. Sume org tau aku boleh jalan atas tali yg direnggang di tempat yg amat tinggi (setinggi menara KL). Kalo aku tanye org adakah dorg pecaya aku boleh jalan atas tali untuk dpt ganjaran RM1juta, mesti sume org percaya. Tapi sape yg sanggup aku dukung die sambil jalan atas tali utk same2 dptkan RM1juta? Hanya org yg mempercayai jer sanggup. Kat situ beza kawan n sahabat. Sahabat mempercayai kita, support kita, dan betulkan kita bile kita wat salah.

Manusia ni ade yg jenis suka berkawan ngan ramai org, dan mencari kawan2. Org kata membuat taaruf. Sahabat sejati bukan memerlukan bilangan kawan yg banyak. Persahabatan bermaksud memahami antara satu sama lain. Persahabatan bukan setakat untuk bergembira semata-mata. Persahabatan tak cukup dengan setakat menjaga hati. Persahabatan yg tulen ialah ikatan yg kukuh antara manusia. Bila kita down, sahabatlah yg menarik ikatan tu utk membangkitkan kita. Kadang2 kita rasa cam kita ramai kawan. Tp bile kita down, sape yg ade disisi kita?

Ade org cakap, sahabat sejati akan datang sendiri dari sekumpulan kawan yg kita kenal n kite tak perlu buat extra effort untuk menambahnya. Pada aku, yg penting kite kene buat baik n jujur ngan sume org. Love can lose but friendship remains.

Lastly, aku tanye korang satu soalan, mane yg korg sanggup- bagitau perkara yg jujur tp akan membuatkan sahabat kita sedih, atau pon menipu utk menggembirakan hati sahabat?

Class of 2006


5 responses to “Setiakawan

  • catLover

    dlm dunia nie mmg susah nak carik yg kategori “sahabat” tu…even bf/gf kiter sendiri pun blom tentu “sahabat”…

  • Fakhrul

    tak boleh nak kata apa, sahabat memang susah nak cari…
    terpulang pada kita lah nak menentukan gelaran 2 pada sape..

    p/s : berkawan bila perlu..

  • Putera Parsi

    aku penah jumpe sorg Pakcik, dia cakap,
    dalam dunia nie kita hanya ade 7 sahabat ..
    dalam 7 tu hanya 1 saje yang kite akan jumpe..
    ikut nasib la.. ade rezeki kita jumpe…
    tp..
    kalau perangai buruk,
    dh jumpe pun xgune..jgn harap die x nk jd sahabat kite..

  • Fakhrul

    hehe..pakcik 2 bergurau jer dgn ko..
    hahahaha!

    p/s: dia pun tak betul ke tak..

  • 'ayn kEcIK

    ~Appreciate and value your friends~

    ~if u take your friends for granted, u will eventually loose them~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: